Dette bliver et længere oplæg, som har til formål at samle en tråd med viden, beretninger, spørgsmål og forhåbentlig svar i relation til det at erhverve eller generhverve sig kørekort, hvis man valgt at berige og beruse sin tilværelse med andet end alkohol.
For god ordens skyld, vil jeg lægge ud med at slå fast, at jeg synes det er uacceptabelt og respektløst at køre bil, hvis man er påvirket. Mit oplæg er derfor skrevet med en tro på, at langt de fleste stofbrugere (måske særligt herinde) også er ansvarlige stofbrugere, der ikke bare er ude på at generere viden for at kunne snyde og omgå loven.
Når det er sagt, skal det naturligvis også siges, at loven er idiotisk. Den diskriminerer stofbrugere på en måde som den ikke diskriminerer alkoholbrugere, alene fordi alkohol er lovligt i henhold til en række principper som ikke gælder for andre stoffer – uden hensyn til statistikker og kvalitativ viden.
Det betyder, at borgere med hæderlige hensigter kan have svært ved at få et kørekort og det er det jeg gerne vil adressere!!
Mit udgangspunkt for at skrive, er at jeg ihærdigt forsøger at erhverve mig et kørekort for første gang.
HelbredsattestFor at få kørekort, skal man indsende en helbredsattest til politiet, så det kan afgøres om man helbredsmæssigt er i stand til at køre bil. Helbredsattesten er en afkrydsningsformular, som udfyldes i samarbejde med egen praktiserende læge. Både du og din læge skal underskrive attesten under strafansvar med en strafferamme på op til 4 års fængsel.
Et af punkterne vedrører brugen af ”trafikfarlig medicin” som f.eks. blandt andet omfatter opioidgruppen og benzodiazepingruppen.
Et andet af punkterne vedrører brugen af euforiserende stoffer og hvor ofte et eventuelt forbrug finder sted.
Procedure: Hvis der ikke er noget særligt at bemærke i attesten, behandler politiet selv ansøgningen. Men hvis der er noget, sendes attesten videre til Sundhedsstyrelsen, hvor embedslægen vurderer sagen og afgiver en anbefaling til politiet om hvorvidt, eller under hvilke betingelser, kørekortet skal udstedes.
Nultolerance-lovgivning1. juli 2007 blev der indført en nulgrænse for euforiserende stoffer. Hvis det i attesten oplyses, at du bruger euforiserende stoffer, uanset om det er et enkeltstående tilfælde eller et omfattende misbrug, så kommer Sundhedsstyrelsen automatisk med følgende anbefaling til politiet – i nedenstående eksempel pga. cannabis:
»Sundhedsstyrelsen kan ikke anbefale kørekort til nogen kategorier, før ansøger beviseligt ikke har misbrugt hash i mindst seks måneder. Dette skal ske ved regelmæssig urinprøvekontrol for cannabinol enten hos egen læge eller via et misbrugscenter. Der skal foreligge seks blanke kontroller. Begrundelsen er fremsendte helbredsoplysninger om et forbrug af cannabis. Anbefalingen følger den af 1. juli 2007 ved lov indførte nulgrænse for euforiserende stoffer.«
Det synes selv de praktiserende læger er problematisk.
Lyv eller lad være…?I en artikel i Dagens Medicin 23.04.2010 problematiserer praktiserende læge Birgit Grubbe ovenstående forhold i relation til lægernes pligt til at anføre selv den mindste brug af euforiserende stoffer. Hun skriver:
”Jeg finder det problematisk, at den indførte nulgrænse tolkes som ovenfor. Såvel læger som politi og embedsvældet er vidende om et forbrug, måske sporadisk, af disse stoffer i den aldersklasse, der skal erhverve kørekort første gang. Sundhedsstyrelsens anbefaling til politiet vil betyde, at disse unge mennesker vil se sig nødsaget til at lyve. Hvis de ikke lyver, skal vi læger indstille os på at ’angive’ de af vores ellers velfungerende unge patienter, som har et sporadisk brug af hash. Er det rimeligt?”
http://www.dagensmedicin.dk/debat/2010/ ... /index.xmlMed andre ord. HVIS du oplyser, at du har taget euforiserende stoffer, så SKAL din læge anføre det i attesten og du bliver tvunget til at være stoffri i de 6 måneder, hvor du skal aflægge rene urinprøver.
Så spørg lige dig selv om det er realistisk for dig at være stoffri i seks måneder og om du har lyst til at skrive urinprøvekontrol i din kalender seks gange, før du ævler løs hos lægen…!
Angående trafikfarlig medicinHvis man får eller har fået udskrevet trafikfarlig medicin på recept, så er det, som jeg har forstået det, ikke muligt at skjule. Hvis det er din egen praktiserende læge, der har udskrevet medicinen siger det sig selv, at din læge er nødt til at oplyse det i helbredsattesten. Men da recepter registreres centralt, vil det fremgå af din læges oversigt også selvom det er en anden læge eller en psykiater, der har udskrevet medicinen. Sundhedsstyrelsen har også adgang til disse oplysninger og du kan også selv se hvad du har fået udskrevet på Sundhed.dk.
Hvilken trafikfarlig medicin, til hvad og hvilke præparater man kan have fået udskrevet og alligevel få kørekort, er en lidt kompliceret sag. Embedslægen træffer sin afgørelse i henhold til det, der hedder Vejledning nr. 38 af 18. juni 2008 Om Ordination Af Afhængighedsskabende Lægemidler. Den findes her:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0 ... ?id=117508 og det er særligt afsnit 7, samt Bilag 1 og 2 der er relevant.
Men hvis man er så ”heldig” at få et tidsbegrænset kørekort på 1 år før man igen skal vurderes, så er det, som jeg har forstået det, en god idé at takke ja til den løsning i stedet for at gøre indsigelser. Hvis man siger ja, får man nemlig kørekortet og kan beholde det mens gen-vurderingssagen sidenhen forløber. Hvis man derimod gør indsigelser med det samme må man ikke gå til køreprøve før indsigelsessagen er afsluttet og det kan snildt tage op mod et halvt år.
Angående registreret (mis)brug af euforiserende stofferPå samme måde som man er nødt til at oplyse om trafikfarlig medicin udskrevet på recept, kan man også være i en situation, hvor man har været i kontakt med offentlige myndigheder i forbindelse med sin brug af euforiserende stoffer.
Der er jo mange muligheder for hvilke offentlige myndigheder det kunne være.
Hvis det er egen læge, så giver det jo sig selv at lægen ved, at du bruger stoffer og dermed bliver nødt til at oplyse det i helbredsattesten.
Hvis du har været på hospitalet/skadestuen KAN det også fremgå om det har været stofrelateret. Tjek på Sundhed.dk hvad der er registreret.
Men er det kommunen, er det anderledes. Kommunens register er lukket og det betyder at hverken din egen læge eller sundhedsstyrelsen kan se om du har gjort brug af kommunale tilbud eller hvad kommunen har registreret om dig. Som jeg har forstået det, kan du altid henvende dig til den kommunale afdeling du har været i kontakt med og få oplyst, hvad der står om dig.
Hvis det er politiet man har været i kontakt med, så ved jeg ikke hvordan det hænger sammen. Måske er der nogle andre der ved det?
Det var det!
