Stemmen siger der altid ligger en tanke eller ide bag hver en handling... Argh. hva?
Så så også kun 3 min.
Det er da også hvad den kognitive psykologi påstår?
Kilde på det.
Måske den pivede stemme mener, at handlinger altid har et intentionalt objekt (de er altid "rettet" mod noget)? Uanset hvad er indholdet i videoen hømhøm. Det er ikke for at lyde elitistisk, men det er altså lommefilosofi af værste skuffe. Det er sikkert meget sjovt at sidde og tænke over, men hvis man virkelig er interesseret i spørgsmål om, hvordan vi forholder os til verden, hvad handlinger er, hvad mentale tilstande er osv., så er der ingen vej uden om egentlig videnskab og filosofi - i hvertfald mindst i populærversion. Ikke at man derved får svar, men man får så mange nuancer og bud på, hvor svarene kan ventes. Men det er ingen forbrydelse at stene lidt lommefilosofi. Det er bedre end så meget andet, og har da i det mindste kimen til seriøse spørgsmål. Men hvis man endelig har set lyset og er atheist eller lignende, så bør man altså ikke konvertere pg.a. indholdet i den diskuterede video.
NB.: mener ikke, at den eneste filosofi er akademisk filosofi, og at man aldrig kan eller bør sidde og koge lidt. Det bør man sådan set. Og jeg mener også, at lommefilosofi og egentlig filosofi er lidt beslægtede, i det mindste i ånden. Men når det går over og bliver sådan nogle internetspredte, selvpromoverede svar på "dybere" spørgsmål, så bliver lommefilosofien bare dårlig filosofi, der skal bedømmes som alt andet filosofi. Og i den forstand er det lort. Men en hyggelig diskussion om ens håbløse ensomhed, f.eks. ovenpå et trip, er i den grad en berettiget samtale. Ville bare lige gøre det klart, så folk ikke bliver sure over mit hurtige lille jab.
Urgh, det er sådan lidt basal viden indenfor den kognitive skole af psykologien. Det er udgangspunktet, i forhold til at udlede/arbejde med teorier indenfor det kognitive felt. Googlede det hurtigt og tog det første random udpluk:
http://www.kognitivgruppen.dk/e/kognitiv-terapi.aspCitat: Tanker gør os stressede
Den måde man tænker og reagerer på i forskellige situationer, er med til at give stress, angst, tristhed eller andre ubehagelige følelser.
Vores følelser og vores adfærd er nemlig styret at de tanker, vi har. Men tanke er bare tanker – de er ikke virkeligheden. Og derfor behøver de ikke styre os. Det er udgangspunktet i kognitiv terapi. Derfor arbejder man med at undersøge klientens måde at tænke og reagere på og med at finde nye måder, der fungerer bedre.
- Altså mener de at tanker kommer før følelser. Tanker leder til følelser, som så leder til adfærd/handlinger. Hvilket også er grunden til at de arbejder med tankemønstre/skemaer i hovedet. At det så kan kritiseres for at, i mange tilfælde, være overfladisk symptombehandling, er en helt anden side af sagen.
