Vedr. halalslagtning citerer jeg kort en artikel fra samvirke, hvori chefkonsulent og dyrlæge ved Landbrug og Fødevarer, Flemming Thune-Stephensen udtaler sig (artiklen kan læses i sin fulde længde
her):
Citat:
Et apparat, der anvendes i udlandet til schæchtning og halalslagtning, er en kasteboks, som kreaturet går ind i. Siderne holder koen fast, hovedet fikseres, så halsen strækkes, og boksen drejer omkring, så dyret kommer til at ligge på ryggen med bugen op, når slagtekniven skærer begge halspulsårer over.
At se kasteboksen i funktion er en voldsom og afskyvækkende oplevelse selv for en garvet dyrlæge.
Dyret kæmper i mange minutter
»Det er en modbydelig slagtemetode, hvor dyret kæmper og spjætter i op til tre-fem minutter, før det dør. I modsætning til får og geder har kreaturer en ekstra lille pulsåre under halshvirvlerne, som ikke bliver ramt, når de øvrige halspulsårer skæres over. Derfor får dyret stadig ilt til hjernen nogle minutter, inden det mister bevidstheden. Der er ingen tvivl om, at det både er skræmt over den unaturlige stilling og har smerter af, at både indvolde og maver trykker mod rygsøjlen og mellemgulvet, så vejrtrækningen bliver besværliggjort,« siger Flemming Thune-Stephensen, der fortæller, at kasteboksen blev anvendt på et dansk kreaturslagteri indtil 2005.
Som det også fremgår af artiklen er denne metode sidenhen kriminaliseret her i landet, omend den stadig er fuld legal i en stribe (vest)europæiske nationer. I Danmark har myndighederne påkrævet et kompromis: Her skal dyret først bedøves vha. af en særlige boltpistol, som skyder en plade ind i dyrets kranium, hvorved det ikke dør, men blot bedøves, førend halalritualet kan finde sted. At den "rigtige" metode stadig bruges i en stribe lokale halalslagterier skal der ikke meget fantasi til at forestille sig.... Men nok om det. Summa summarum så lider dyr altså (hvis man skal tro en autoriseret dyrlæge) rigtig meget ved ægte halalslagtning, hvorfor det du skriver ganske enkelt ikke passer.