Psychedelia.dk
https://psychedelia.dk/forum/

Historien om opioidkrisen
https://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=15&t=56260
Side 1 af 1

Forfatter:  spaffeh [ 16 dec 2019 18:34 ]
Titel:  Historien om opioidkrisen

Jeg har fundet noget interessant læsning om udviklingen og udbredelsen af opioider (og tilhørende opioidepidemi) i USA. Synes selv det er vældig interessant.

1) https://slate.com/technology/2017/06/ho ... risis.html

Dårlige fodnoter og ringe evne til at læse og forstå forskning resulterede i større anvendelse og udbredelse af opioider. Fed artikel og måske den vigtigste her for at forstå det helt grundlæggende.

2) https://www.vox.com/2017/6/5/15111936/o ... t-virginia

Virkelig god artikel om opioidkrisen, hvordan den kom ind i mindre communities i USA, og hvordan læger for 30 år siden begyndte at vurdere smerte anderledes (som gav grobund til større smertedækning medicinsk). Lille uddrag: "pharmaceutical companies sent 780 million opioid pills to West Virginia — a state with fewer than 2 million residents — over six years."

3) https://www.theguardian.com/us-news/201 ... scriptions

FDA, Amerikas fødevare- og lægemiddelstyrelse, under beskyldning for direkte at være involveret i udbredelsen af opioider/opioidepidemien

"“Nothing is fundamentally being done to effect change in the regulation of opioids. If the FDA continues to encourage the pharmaceutical industry to turn out opioid after opioid after opioid, and the regulation of those opioids is no better than it was in 1995, then we’ll be cleaning this up for a long time,” said Brown."


4) https://www.vox.com/science-and-health/ ... drug-abuse

Link til en slags opsamling af nyhedsartikler. Udpluk af forskellige overskrifter:
- "The maker of OxyContin will reportedly pay billions to settle opioid epidemic lawsuits"
- "Purdue Pharma, maker of OxyContin, files for bankruptcy"
- "The case for prosecuting the Sacklers and other opioid executives"
Meget interessant alt sammen, og ikke synderlig langt.


TL;DR: der var ingen evidens for at folk, der fik kraftige smertestillende på hospitaler, tog nødvendigheden for disse piller med hjem efter endt ophold. Men i og med man begyndte at vurdere smerte på en anden måde for cirka 30 år siden, blev det normen at udskrive mere smertestillende for at dække patienters oplevede smerte. Dette, i kombination med at man konsekvent havde læst et studie fra 1980 forkert, bidrog til udviklingen af opioider som nødvendige både under men nu også efter endt hospitalsophold, hvilket ligesom skabte grobund for at pushe en masse piller. Du er jo lige kommet hjem fra hospitalet, du skal da slet, slet ikke have nogen smerter, vel? Pillerne virker for mange, og de virker pissegodt, så det lå lidt til højrebenet at pushe skidtet så meget som muligt.

Alt i alt er det voldsomt interessant, især det med at det slet ikke var normalt at give (så kraftig) smertestillende med hjem til patienter efter endt hospitalsophold.

yes yes.
peace

Forfatter:  Lille Rødhætte [ 14 feb 2020 01:35 ]
Titel:  Re: Historien om opioidkrisen

Det er satme mærkeligt hvilke kræfter der ender med at styre hvilken medicin der bliver udskrevet. Jeg har selv kun erfaring med psykofarmika, men der er sikkert nogle af de samme mekanismer der har spillet ind der også. De er i hvert fald ekstremt glade for at udskrive medicin og ser det faktisk som den primære behandling når man er indlagt (i stedet for at fokusere på samtaler og resocialisering). Jeg blev lidt kendt som en hippie derind fordi at jeg modargumenterede deres medicineringsforslag. Men fandme om jeg skal være afhængig af medicin fordi at nogle firmaer vil øge deres profit.

Tak for links, det var spændende læsning.

Forfatter:  STWOD [ 14 feb 2020 15:12 ]
Titel:  Re: Historien om opioidkrisen

The Pharmacist på netflix, viser på en måde hvordan det opleves når en pillmill og Purdue giver den gas i et lokal samfund.. fucking skræmmende

Side 1 af 1 Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/