Nyeste inlæg i avisen 17. februar 2004 af Michael Benneke (
http://www.benneke.dk)
Lykkepiller er samfundets lovlige narko Da Bjarke Larsen i søndags skrev om "lykkepiller", viderebragte han en række forkerte oplysninger om antidepressiv medicin. "Lykkepiller giver intet ’kick’ som alkohol eller narkotika", skriver Bjarke Larsen således. Det havde været interessant læsning, hvis han kunne underbygge sine påstande.
Det har vist sig, at "lykkepiller" er et stof, der kan stimulere til bl.a. forøget vågenhed, urolig adfærd og energi. Mange menneskers reaktioner på lykkepiller minder om reaktioner på amfetamin eller kokain, og lykkepiller har ligesom disse to stoffer en energiforøgende og appetitundertrykkende virkning. Begge grupper af stoffer fremkalder stimulanssyndromet ved regelmæssig brug. Begge kan fremkalde livsfarlige adfærdsafvigelser og abnorm hyperaktivitet i forskellige nerver.
Meget tyder på, at lykkepiller kan udløse aggressiv og voldelig, ja ligefrem morderisk eller selvmorderisk adfærd i en del mennesker. Mønsteret starter med, at brugerne af lykkepiller føler sig bedre tilpas, sommetider bedre end de nogensinde har haft det før.
Men efterhånden dukker voldelige følelser eller selvmordfølelser op, tvangstanker og tvangshandlinger, impulsiv adfærd, og især en mangel på medfølelse med en selv og andre, en afbrudt forbindelse til det menneskelige.
Lykkepiller bliver i stigende grad indtaget af mennesker, som den konventionelle psykiatri ikke har diagnosticeret som depressive, eller behæftet med en anden psykiatrisk diagnose, men som må betegnes som ganske almindelige og rimeligt velfungerende mennesker, der blot ønsker at få det psykisk bedre i deres hverdag - ved hjælp af et psykiatrisk stof. For mig at se et tegn på, at mange mennesker mere eller mindre bevidst må opfatte hverdagen i de moderne I-lande som deprimerende.
Mens WHO har registreret knap 50 alvorlige bivirkninger af "lykkepillerne", finder den danske Sundhedsstyrelse, der som bekendt er en profit-organisation, og Bjarke Larsen ingen grund til at advare mod bivirkningerne af de stadig mere populære piller. Det kan anbefales, at Bjarke Larsen fremover søger at underbygge sine påstande med videnskabelige undersøgelsesresultater, i stedet for at vildlede borgerne.
Efter cirka ti minutters lægekonsultation har danske børn og voksne i årevis fået ordineret et stof, hvis langtidsvirkninger man ikke ved nok om.
Jeg frygter, at langvarig brug af lykkepiller truer mange mennesker i det moderne samfund. Vi må ikke ignorere eller nedtone faren, men i fællesskab søge løsninger.
Med venlig hilsen
Michael Benneke
Løkken 22
6400 Sønderborg
http://www.benneke.dkMichael@benneke.dk