Grapefrugt hæmmer enzymet CYP3A4 som katalyserer first-pass metabolisme af mange stoffer. 10-15% af kodein methyleres til norkodein af dette enzym, norkodein er en aktiv metabolit, men med meget mindre affinitet for opiod-receptorer end morfin som kodein også metaboliseres til af et andet enzym. Jeg kan forestille mig at en hæmning af CYP3A4 ville give mere substrat til CYP2D6 og CYP2D7 som katalyserer metabolisme til morfin og derved forstæke kodeins rus grundet dannelse af større mængder af den mest berusende metabolit.
Det ville altså teoretisk set kunne forstærke virkning men om det virker i praksis ved jeg ikke, det kan jo være at et andet enzym har langt højere affinitet for substratet end de morfindannende og derfor ville forskellen være ubetydelig.
http://www.pharmgkb.org/pathway/PA146123006https://secure.pharmacytimes.com/lessons/200303-02.aspEdit: Jeg orker ikke at finde data om enzymkinetikken men denne ville også spille en rolle, hvis morfin-dannende enzymer er mættet med substrat ved koncentrationer der er lavere end den der er ved indtagelse af kodein uden grapefrugt ville det ikke gøre nogen forskel på effekten uanset hvor meget grapefrugt man spiste. Egentlig tror jeg dette er tilfældet da jeg ikke har hørt om at kodein skulle være farligt med grape.
En forlængelse af rusens varighed kan dog forekomme ved dette tilfælde.