web skrev:
Men hvis du absolut skal bruge det overskydende kaffe, så inddamp det, evt skyl med noget koldt vand el. for a fjerne nogle af de mere polære stoffer.
Jeg vil da mene at koffeinen i kaffe er i polær form(saltform), da det jo rent faktisk er opløst i vandet som kaffen er brygget på(ret mig endelig hvis jeg tager fejl!). Hvis dette er tilfældet, vil koffeinen blive taget med ved en skylning med vand, så dette er næppe en god idé.
Hvis koffein ellers har normale syre/base-egenskaber, vil følgende metode virke:
For en sikkerheds skyld kan man lige sænke kaffens pH med eksempelvis en smule citronsyre, dette sikrer at koffeinen bliver i vandfasen under affedtningen.
Vask derefter med naphta(f.eks rensebenzin) et par gange eller 3 for at affedte. Herefter basificeres med NaOH, til pH er mindst 10, og gerne 11-12 stykker. Gå forsigtigt frem i dette trin, mange stoffer tåler ikke en for hurtig basificering.
Herefter ekstraheres med dcm eller en anden egnet solvent. Vask med vand nogle gange indtil vandet forbliver rent, og inddamp så det færdige produkt. Voila: koffeinkrystaller
