Farligt miks af narko forgifter flere.Politiken.dk - d. 21/4 - 2012
http://politiken.dk/indland/ECE1603156/ ... ter-flere/Citat:
Festen slutter stadig oftere på en båre.
Aldrig tidligere har landets sygehuse været i kontakt med så mange, der er blevet forgiftet af illegale stoffer.
Det skyldes især unge, der tager flere stoffer på samme tid.
Fire af ti natklubgæster har taget hårdere stoffer end hash. På fem år er tallet steget med over 60 procent – fra 1.147 i 2005 til 1.868 i 2010.
Det fremgår af de seneste tal fra Sundhedsstyrelsens Landspatientregister.
Stofferne findes overalt
»Udviklingen skyldes, at stofferne bliver mere udbredt, de findes overalt simpelthen. Og tallene er garanteret underrapporteret. For mange kommer på sygehuset uden at blive registreret, andre nøjes med at få hjælp af venner«, siger Henrik Rindom, overlæge på Hvidovre Hospital og psykiater på Stofrådgivningen.
LÆS OGSÅEkspert: Jeg ville ønske, kokain blev et taberstof
Sundhedsstyrelsen bekræfter, at der formentlig er endnu flere indlæggelser, end tallene viser. Specialkonsulent Kari Grasaasen er dog forsigtig med at komme med entydige forklaringer.
»Forklaringen er muligvis, at mange vælger at kombinere stoffer. Desuden kommer der løbende nye stoffer på markedet, som man ikke ved, hvordan virker sammen«, siger Kari Grasaasen.
Designerstoffer i nattelivet
Den største stigning i antallet af forgiftninger ses ved de centralstimulerende stoffer som kokain, amfetamin, ecstasy og andre designerstoffer, der er udbredt i nattelivet og oftest bruges af unge under 25 år. De står for cirka en tredjedel af alle forgiftninger.
LÆS OGSÅEU: Danske unge har lettest ved at få fat i hårde stoffer
En anden tredjedel skyldes heroin og andre såkaldte opioder, der især bruges af stofmisbrugere over 30 år.
De senere år har stoffer som bedøvelsesmidlet ketamin, der bruges ved operationer på dyr, vundet frem blandt unge.
Også ghb/fantasy, der kan fremstilles af industrielt rensemiddel til bilfælge, øger sin udbredelse. Men det er svært at hæfte forgiftningerne på et enkelt stof, for de bruges ofte i kombination og registreres ud fra lægeskøn, ikke blodprøver.
Der er ofte ikke langt fra forgiftning til dødsfald, og obduktioner i forbindelse med narkorelaterede dødsfald viser, at der i gennemsnit er 3,4 stoffer i blodet. Flest stoffer finder man i blodet hos de unge under 25 år.
Fem stoffer ad gangen
»Det er sjældent, at vi kun ser et stof ved forgiftninger. Mange har op til fem stoffer i sig. Nogle gange modvirker stofferne hinanden, men virkningen varer ikke lige længe, og så kan det bliver rigtig farligt«, siger Peter Gulstad Skanning, der er overlæge på Bispebjerg Hospitals Giftlinjen, som vejleder flere og flere sygeplejersker og læger i narkoforgiftninger.
I 2010 var antallet af narkorelaterede dødsfald 273 – flere, end der blev dræbt i trafikken. Dødstallet har dog ligget stabilt siden midt i 1990’erne.
LÆS OGSÅTidligere hashmisbruger: Det er for nemt at skaffe narko
I en ny ph.d.-afhandling har sociolog Signe Ravn som den første herhjemme undersøgt natklubgæsters erfaringer med stoffer.
40 procent af de 1.632 adspurgte svarer, at de har prøvet andre stoffer end hash. De mest udbredte stoffer er kokain, amfetamin og ecstasy, men omkring hver tiende gæst havde også erfaringer med mindre kendte stoffer som ketamin og ghb/fantasy.
Teknomiljøet er mere risikovilligt
Politiets Specialpatrulje i København oplever hver weekend stofbrugen på nærmeste hold. Det findes på alle natklubber. På mainstreamsteder er kokain og amfetamin mest udbredt, men i teknomiljøet eksperimenteres der med mere ukendte stoffer – her er man mere risikovillig.
»Det mest bekymrende i disse år er, at så mange eksperimenterer med at blande stofferne. Og brugerne kommer fra alle samfundslag. Meget få forældre kender til deres børns brug af stoffer. Generelt aner de ikke, hvad deres børn laver«, siger politikommissær Bjarne Christens