I dag mødes førende nordiske alkohol- og narkotikaforskere i København til en konference, hvor de nyeste forskningsresultater præsenteres. Et af emnerne er ’alkohols skadevirkninger for andre’, som er blevet udråbt som det næste paradigme inden for alkoholforskningen, og som måske vil revolutionere synet på forebyggelse, ligesom passiv rygning engang ændrede synet på rygning. Det nye er, at vi i de sidste 50 år, hvor den personlige frihed og en liberal alkoholpolitik har domineret, måske har overset, de enorme omkostninger alkohol kan have, ikke kun for den enkelte, der har et overforbrug, men for det omgivende samfund.
Da en britisk embedslæge i 2009 introducerede begrebet ‘passiv drikning’, var reaktionerne begrænsede. Måske fordi det er et dårligt begreb. For er det rimeligt at sammenligne passiv rygnings direkte kræftfremkaldende skadevirkninger med de gener, som folk oplever fra andres druk? Kritiske forskere fremhæver, at begrebet ’passiv drikning’ vil føre til en mere formynderisk alkoholpolitik med yderlige restriktioner på, hvor vi må drikke alkohol. På den anden side er der behov for et samlende begreb til at beskrive de omfattende og forskellige skadevirkninger, alkohol kan have på andre, lige fra vold, ødelagte familier, spritkørsel, ulykker, hærværk til generende opførsel fra berusede personer.
Viden frem for ideologi
Befolkningsundersøgelser har vist, at cirka en tredjedel af befolkningen har oplevet skadevirkninger relateret til andres alkoholforbrug. Dette burde have konsekvenser for den måde, vi udformer vores alkoholpolitik på. Det centrale spørgsmål er, hvilke udfordringer det giver, hvis vi har et bredere fokus, end blot de individ-relaterede sundhedsskader og ser på alkohols skadevirkninger i et bredere samfundsmæssigt perspektiv?
Svaret er ikke simpelt, og under alle omstændigheder skal det bygge på viden frem for fordomme og ideologiske dagsordner. Derfor er der behov for dansk forskning, som klarlægger hvilke afledte konsekvenser, der kan henføres til alkohol, og hvor udbredte de er. Det håber vi, at konferencen kan være medvirkende til.
Læs mere om Nordic Alcohol and Drug Researchers Assembly 2012 på:
http://www.nordicwelfare.org/Events/Alk ... 012/nadra/ Anders Blædel Gottlieb Hansen, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, og Kim Bloomfield, Center for Rusmiddelforskning, AU