Psychedelia.dk

Velkommen til psychedelia.dk. Vi er Danmarks største community for fornuftig anvendelse af rusmidler og legalisering.
Dato og tid er 28 mar 2024 22:21


Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 18 sep 2017 13:51 
Offline
Admin
Brugeravatar

Tilmeldt: 25 maj 2005 23:45
Indlæg: 2484
Geografisk sted: Inside the animal
Citat:
Lsd er ikke længere forbeholdt personer, der vil have et psykedelisk syretrip. Mikrodosering af stoffet er blevet en trend blandt ganske almindelige mennesker. Det er en udvikling, der kan komme hele samfundet til gavn, mener formanden for Psykedelisk Samfund.

Casper Berdin Møller
Født 1989. Formand for foreningen Psykedelisk Samfund.
Idrætslærer med speciale i friluftsliv

Du ville aldrig tømme en skraldespand ud i din bedstemors dagligstue. Det ville ikke være rart for din bedstemor, men heller ikke for dig selv, fordi du føler dig forbundet med hende og dagligstuen. På samme måde er det usandsynligt, at du smider et par batterier ud i skraldespanden, hvis du føler et særligt bånd til naturen«.

Ordene kommer fra Casper Berdin Møller, der er formand for foreningen Psykedelisk Samfund. Foreningen blev stiftet i november sidste år og arbejder blandt andet for en afkriminalisering og anerkendelse af psykedeliske substanser som lsd, psilocybinsvampe og ayahuasca. Det er foreningens opfattelse, at brug af mikrodoser af psykedeliske stoffer er en menneskeret, og formanden forsøger at forklare, hvordan små doser af det ulovlige stof kan komme samfundet til gavn.
Læs også: Jeg bliver en bedre far af LSD
Små doser uden trance

»Når du mikrodoserer, vil hele verden være din bedstemors dagligstue. Det påvirker din egen selvopfattelse, og du kan føle dig forbundet til hver en gren af kosmos. Du træder lidt mere i baggrunden, og baggrunden træder lidt mere frem«.
Læs også: Jeg skreg: »Nej, nej, ikke antabus« og vidste allerede dengang, at nu var det kassetænkningens lov, der afgjorde min mors skæbne

Det er ifølge Psykedelisk Samfund blevet en populær trend herhjemme at indtage lsd eller psykedeliske svampe i doser, der svarer til en 10.- eller 20.-del af en moderat dosis.

Med mikrodosering kan du finde overskuddet til de ting, som du ellers ikke ville have. På den måde er det bare et lille farmakologisk skub

Med så lille et indtag vil du ikke opleve den tilstand af trance, virkelighedsforvrængning og hallucinationer, der normalt forbindes med brugen af stofferne. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser af fænomenet, men flere personer såvel i Danmark som i udlandet kan berette om effekterne. Beretningerne går på, hvordan disse mennesker oplever øget kreativitet, energi, koncentration og bedre sociale færdigheder.
Mentalt overskud

Mikrodosering er i løbet af det seneste år blevet mere udbredt herhjemme og praktiseres i stigende grad af helt almindelige mennesker, fortæller Casper Berdin Møller. I april måned var der lang venteliste til et komplet udsolgt seminar om emnet med plads til 300 personer.

Hvorfor mener du, at det skal være lovligt at mikrodosere med lsd?

»Jeg ser det som et meget lovende felt med en lang række muligheder. Inden for terapeutisk og medicinsk brug er der meget anekdotisk materiale, der peger på, at det kan være et supplement til den depressionsbehandling, vi har i dag. Men et ofte meget overset emne er, hvad lsd kan give folk uden sindslidelse. Her er der meget, der tyder på, at det giver et større mentalt overskud, man kan bedre forfølge intentioner om nye og bedre vaner, og i en arbejdssammenhæng kan man levere bedre og mere kreative løsninger på gamle problemstillinger«.
Læs også: Lad os få noget organiseret hashrygning

Vil det sige, at I kæmper for alles ret til at mikrodosere?

»Absolut. Vi mener ikke, at det skal forbeholdes medicinske formål. Det skal også være tilgængeligt for folk med henblik på øget performance«.

Lsd er på listen over euforiserende stoffer, som hverken må besiddes, sælges eller bruges her i landet. Myndighederne fraråder enhver brug af stoffet. Hvorfor følger I ikke myndighedernes anbefalinger?

»Vi ligger i en diskussion med Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt deres klassifikation af psykedeliske stoffer overhovedet er korrekt til at starte med. Problemet med deres klassifikation af lsd er, at den ikke bygger på evidens. Lsd er blandt de rusmidler, som vi kender til, der har den laveste skadesprofil«.

Det lyder, som om I mener at vide bedre end Sundhedsstyrelsen og de danske myndigheder?

»Jeg vil ikke sige, at det er os, der ved bedre. Vi refererer bare til de data, der findes i internationale studier«, fortæller han og henviser til en undersøgelse fra 2010 med David Nutt, professor i neuropsykofarmakologi ved Imperial College London, i spidsen. Resultaterne viste, at lsd havde blandt de laveste skadesvirkninger. Alkohol havde det højeste.

»Grunden til, at Sundhedsstyrelsen siger, at det er skadeligt at indtage psykedeliske substanser, er, at det kan have kraftige psykiske effekter, når du tager det i store doser og i omgivelser, der ikke er understøttende. Hvis du for eksempel tager det til en vild festival omgivet af tusindvis af mennesker og lider af paranoia, kan effekten resultere i angstlignende symptomer. Men virkeligheden er, at rigtig mange unge og voksne mennesker bruger disse stoffer, og fordi vi har en politik om nultolerance, findes der ingen retningslinjer for, hvordan man undgår de dårlige oplevelser«.
Læs også: Jeg har fået topkarakterer, selv om jeg drikker cola og spiser gluten

Én ting er at bruge substanserne med et medicinsk og terapeutisk formål til personer med en lidelse, men hvorfor skal raske personer have adgang til stofferne?

»Af samme grund som til, at folk har lov at springe i faldskærm og bungeejump eller dyrke yoga. Det er en aktivitet, som hverken er skadelig for individet eller for omgivelserne. Det er ganske simpelt en begrænsning af vores frie udfoldelse. Adgang til psykedeliske substanser er en menneskeret«.

Det er vores oplevelse, at folk præsterer bedre, fordi de har det bedre i deres tilværelse

Alt har konsekvenser

Mig bekendt har der aldrig været tilfælde, hvor yoga har ført til, at man i en psykose er hoppet ud ad vinduet eller har slået et andet menneske ihjel. Det er tilfældet med lsd og psilocybinsvampe. Anerkender I slet ikke, at brugen kan have konsekvenser?
Få debatten i din indbakke

»Jo, det kan have konsekvenser i det omfang, at man bruger det under uansvarlige omstændigheder. Det gælder jo også, hvis du drikker alkohol og sætter dig ud i en bil eller cykler igennem København uden cykelhjelm. Men der findes ingen evidens for, at substanserne i sig selv kan have fatale konsekvenser«.
Læs også: Mange stofmisbrugere, der kunne blive stoffri, ender livet i afhængighedens helvede

Det er et »fantastisk paradoks«, at lsd og psilocybinsvampe for mange handler om at kunne være mere effektiv og yde mere i dagligdagen og på arbejdet, fortæller Casper Berdin Møller.

Den psykedeliske bølge har sin oprindelse i 68’er-generationens oprør og hippiebevægelsens antimaterialistiske og -kapitalistiske opgør, men nu er kernen i den populære trend øget effektivitet og præstationsevne.
Et farmakologisk skub

Men ifølge formanden er de præstationsfremmende elementer blot en afledt effekt af mikrodoseringen.

»Det er vores oplevelse, at folk præsterer bedre, fordi de har det bedre i deres tilværelse. Når vi dyrker idræt, går en tur i skoven eller mediterer, forhøjer det vores velbefindende og dermed produktivitet. Med mikrodosering kan du finde overskuddet til de ting, som du ellers ikke ville have. På den måde er det bare et lille farmakologisk skub«.

Men burde man ikke bare anerkende, at man måske er en middelmådig studerende eller en træt forælder, når man kommer hjem? Er det ikke sundere at kende sine egne menneskelige begrænsninger?
Læs også: Indfør fri test af stoffer i nattelivet

»Jo, men nu er du nede i noget, der handler om de antagelser og fordomme, som vi har om disse substanser. Vi drikker jo også kaffe for at klare dagen. Mange forældre ville nok mene, at det ville blive en lang og hård dag, hvis man ikke lige nåede den kop kaffe, inden børnene skulle afleveres. Det er der jo ingen, der vil løfte et øjenbryn over«.

Sidestiller du mikrodosering af lsd med en kop kaffe?

»Ja, det kan man godt sige. Der er naturligvis lidt mere spark i lsd, og effekten er anderledes. Men det handler om de negative konnotationer, du tager ind i samtalen om for eksempel lsd. Det stammer fra 70’ernes war on drugs, der ikke har sit ophav i videnskaben, men i politisk motiverede værdier. Det er ligesom, når man taler om socialdemokratisme i USA, så sidestilles det nærmest med kommunisme, men hvis du diskuterer socialdemokrati i Skandinavien, er det jo et helt andet billede. Det viser bare, at den kulturelle prægning betyder enormt meget. For regnskovsindianerne er der intet odiøst i at drikke ayahuasca, det er en vigtig og integreret del af deres kulturelle selvforståelse. Vi er lige lovlige etnocentriske i vores forståelse af disse stoffer, og vi glemmer, at vores forudindtagelser ikke er helt blottet for fordomme«.
Læs også: Min psykisk syge søn er blevet udskrevet til gaden – igen

Menneskerettigheder er noget, mange forbinder med ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed, men på jeres hjemmeside skriver I, at forbud mod brug af psykedeliske substanser er et brud på menneskerettighederne. Hvad mener I med det?

»Det hænger sådan sammen, at mange som en del af deres forsamling, religion eller kultur har det som omdrejningspunkt at indtage stoffer som meskalin, ayahuasca og psilocybinsvampe. De mennesker forbyder vi i praksis at udøve deres forsamlings- eller religionsfrihed«.

Hvordan ville et psykedelisk samfund se ud?

»Salget ville foregå i en kontekst, hvor man har adgang til uddannet personale, som kan rådgive forbrugeren. Vi skal sikre den høje grad af forbrugersikkerhed, som slet ikke findes i dag, hvor vi har overgivet distributionen og salget til folk i en skyggeverden, som vi ikke kan føre kontrol med. Man skulle betale moms af produktet, og vi skal sikre en statskontrolleret forbrugersikkerhed«.
Der er ingen grund til at gå i panik.

Men der er grund til at sætte sig ind i tingene.
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 krone

Ville det være et bedre samfund, hvis alle mikrodoserede lsd?

»Nej, det ville ikke være hensigtsmæssigt for alle. Men overordnet set mener vi, at alle stoffer bør afkriminaliseres, og at et moderne samfund skal kunne tolerere brugen af psykedeliske substanser«.

http://politiken.dk/debat/art6113763/%C ... eret%C2%AB

_________________
- Spis ild
Støt Psychedelia
Psychedelia.dk på facebook


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 15 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team