Mht. jer/Jer:
Citat:
Både jer og jeres skrives med lille j, og sådan har det været i officiel retskrivning lige siden den første retskrivningsordbog udkom i 1872. I, De, Dem og Deres skrives derimod med stort i tiltale. Grunden er ikke - som mange vistnok tror - at man med de store forbogstaver udviser høflighed. Det er derimod for at man kan skelne dem fra ordene i, de, dem og deres.
http://www.dsn.dk/oss_faq.htmSå skulle det være slået fast.
Mht. genitiv:
Citat:
Spørgsmål: Det er meget forskelligt hvordan folk skriver genitiv. Nogle gange er det med apostrof + s, fx Jan's Bodega, andre gange er s'et bare sat direkte på ordet. Hvad er det korrekte?
Svar: Reglerne for genitiv er forklaret i Retskrivningsordbogens retskrivningsregler, § 21. Hovedreglen er at genitiv-s sættes direkte på et ord - uden brug af apostrof: Danmarks nationalsang, Peters fødselsdag, mors hjemmebag, døgnets timer - og Jans Bodega.
Ord der ender på -s, -z eller -x
har genitiv på apostrof: dette hus' indretning, Jens' arbejde, Alex' bil, Schweiz' skisportssteder, Bordeaux' vine.
Forkortelser der ender på forkortelsespunktum
har genitiv på -s: en cand.mag.s beskæftigelsesmuligheder, Kbh.s gader, Margrethe 2.s regeringstid.
Forkortelser der skrives uden forkortelsespunktum
har genitiv på apostrof + s: USA's præsident, EU's lagre, tv's sendetider. Når sådanne forkortelser kan udtales som rigtige ord, er det også tilladt at sætte -s direkte på forkortelsen: UNICEF's el. UNICEFs julekort, en cd-rom's el. en cd-roms kapacitet.
For forkortelser der ender på -s, -z eller -x
gælder den samme regel som for hele ord der ender på disse bogstaver. De har altså genitiv på apostrof: SAS' personale, aids' følger, Føtex' kundekreds, Jensen A/S' overskud.
Samme kilde som foregående.