Af JAKOB PRIESS-SØRENSEN
Skødesløs brug af passwords på internettet giver hackere uhindret adgang til dine personlige oplysninger
Sommer04, Viborg45, Lars- 22Line eller 19BMW89. Ingen vil da nogensinde gætte, at dit enormt udspekulerede password til netbanken er en kombination af din fødeby og årstallet, hundens navn og din skostørrelse eller din første bil og dine børns alder, vel?
Ser dit foretrukne password bare tilnærmelsesvis ud som disse, og hører du samtidig til den store del af den danske befolkning, som bruger det samme password flere steder på internettet, arbejdet eller derhjemme foran computeren - så er du enhver internetkriminels drøm.
Den svage slags
»De fleste danskere har password, der er komponeret af et ord og så nogle tal - som eksempelvis SOMMER og så måske 04. Den slags svage passwords er uhyggeligt lette at bryde,« fortæller IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse og understreger, at har hackere først fået adgang til dit password et sted, så kan fanden være mere end almindeligt løs i cyber-gade:
»Det er mere regelen end undtagelsen, at folk bruger det samme password igen og igen, fordi de er magelige. Men hvis man anvender det samme password til forskellige tjenester på internettet, så er der rig mulighed for misbrug,« siger han og forklarer:
»Ingen ville jo overlade deres personfølsomme oplysninger som bankkonti og lignende til et hamrende usikkert sted på internettet. Men ved at bruge samme password flere steder, så er det reelt det, man gør.
For hvor eksempelvis netbanker har stor sikkerhed omkring passwords, så har almindelige email-tjenester og chatprogrammer det ikke. Bruger man så samme password flere steder, så er der frit slag over hele linien.«
Potentiel hacker
Hvor let det er for en potentiel hacker at knække dit ellers sindrigt udtænkte password, kommer ifølge sikkerhedseksperten Peter Kruse bag på de fleste:
»Det foregår ved, at et computerprogram udstyres med en hel ordbog. Programmet kombinerer så disse ord med tal på enhver tænkelig måde og bombarderer det sted, man ønsker at bryde koden til. Med stor sandsynlighed lykkes det, og det går lynhurtigt.
Sådan et program kan nemt udføre 10.000 forsøg på et halvt minut.« For at være så sikre som muligt burde vi derfor alle sammen have forskellige passwords til samtlige steder, vi besøger på internettet. Det er dog ifølge sikkerhedseksperten ikke en brugbar løsning:
»Det er urimeligt at tro, at man kan holde rede på 20-30 eller endnu flere passwords,« siger han og foreslår i stedet en langt mere simpel løsning:
»Den bedste måde at beskytte sig mod misbrug er ved at bruge et bestemt password til alle de relativt usikre internetsteder som chatrum og emailtjenester.
Og så skal man have et andet password, som man udelukkende bruger til netbank og andre sikre steder, hvor man afgiver for eksempel kreditkortoplysninger,« lyder rådet fra sikkerhedseksperten, som i samme åndedrag kommer med en advarsel mod en udbredt alternativ måde at huske sine passwords på:
»Helt galt går det, hvis man giver sig til at skrive sine passwords ned på små papirlapper eller i tekstfiler på computeren. Mere lettilgængeligt bliver det ikke, og så beder man ligefrem om det. Skriv aldrig passwords ned nogen steder!«
Lagt på
http://www.bt.dk den 4. juni 2004 kl. 00:01
http://www.bt.dk/nyheder/artikel:aid=281672/