dette omhandler ikke psykedelisk filosofi, men jeg håber der kan gøres en undtagelse.
jeg så deadline 2. sektion og blev for første gang introduceret for denne filosof. jeg flyttede ikke øjnene fra skærmen i den halve time interviewet varede. jeg var helt hypnotiseret af denne udadtil maniske, vildt gestikulerende, intense person. det var bare med at holde på hat og briller, for der blev speedsnakket og trukket nye forbindelser mellem politiske ideologier, samfundstendenser og religion nærmest på sekundbasis. det var nærmest bevidsthedsudvidende, men det siger vist mere om hvor meget dødsygt, kønsløst ævl vi ellers må døje med i disse tider.
han ramte en masse ting som jeg selv mere eller mindre halvbevidst har gået og tænkt. pga. tidsmangel/søvnmangel vil jeg nøjes med at opridse de overordnede punkter:
1. kapitalismen står over for sin største udfordring hidtil: miljødebatten. kapitalismen bliver her stillet til ansvar for sin egen inderste natur. et system som er funderet på udnyttelse, vil suge til den sidste dråbe, når dollaren(eller er det yen?) er konge. er vi parat at indføre en undtagelsestilstand på området og afvige fra vores demokratiske principper? ifg. Slavoj, er den eneste mulighed for reelt at løse problemet, at en statsmagt går ind og foretager den nødvendige beslutning, uden hensyn til økonomiske interesser(dvs. en tilbagegang til noget der ligner socialistisk/totalitære forhold). jeg tenderer til at være enig, selvom jeg på alle andre måder er libertaner.
2. Kina er ved at opfinde en helt ny form for samfund. en version af kapitalisme hvor reel frihed ikke eksisterer. der er et klart økonomisk incitament til at arbejde, men befolkningen har stærkt begrænsede rettigheder og medbestemmelse. og de viser ikke tegn på at ville ændre på dette. vestlig kapitalismes menneskelige ansigt(dets eneste svaghed?) er demokratiet. nu skal vi konkurrere mod en magt som har lært vores tricks, men bruger dem endnu mere kynisk.
3. globaliseringen har bragt alle folkeslag tættere sammen. vi har været naive i vores tro på at globaliseringen ville medføre øget forståelse, kulturer og religioner imellem. det hjælper ikke bare at tro at man kan opstille rammerne(sekularisering, åbne grænser osv.) og tro at det sikrer fredelig sameksistens. vi er stadig forskellige folkeslag, og vi føler nogengange at de andre kommer for tæt på.
4. Zizek fremhæver det neutrale offentlige rum, som noget særlig bevaringsværdigt i vesten, som vi for enhver pris skal bevare. og det er sagt ud fra et marxistisk synspunkt. eller venstrefascist som betegnede sig selv

. Jes Stein begyndte på et tidspunt at kalde ham neokonservativ, bare for at gøre forvirringen komplet.

i sandhed en paradoksal herre. men det er som regel et tegn på en ægte skarp intellektuel kritiker. evnen til at kunne se det paradoksale i menneskets natur og de systemer vi indretter os i.
5. apropos paradokser: hedonisme(som en vestlig tendens) kan også være frihedsberøvende, for har du først givet efter for nydelsen, så bliver du nødt til opsøge den igen, og det kan i sidste ende føre til trældom. nøglen til paradokset demokrati/diktatur kan findes det persolige paradoks frihed/tryghed. Når de ydre rammer er undertrykkende, så vil vores hjerner begynde at kredse om friheden. længslen vil akkumulere sig og indignationen vil stimulere den intellektuelle opfindsomhed, indtil der er opbygget tilstrækkeligt mod til at udfordre rammerne. omvendt har vi under frihed en tendens til at blive angste under vægten af det ansvar vi er pålagt. bevidste som vi jo er, om alle fælderne vi kan ryge i når hedonismen løber af med os. er det samfund vi har i dag virkelig den bedste måde at navigere gennem dette mudrede farvand? Zizek frarådede os at kaste det hele overstyr i revolution(man er vel klog af skade). det sker vel nok heller ikke i nærmeste fremtid, men tænk om vi opfinder noget nyt? måske er tiden moden....
det var lige det jeg kunne huske og trække frem. hvis nogen kender mere til manden så lad os endelig få det på bordet. jeg vil råde alle der ikke har set udsendelsen, til at gå ind på dr.dk, for det var nok de mest stimulerende 25 minutters fjernsyn jeg har set i årevis.