Citat:
Selv om sagen mod net-narkohandelspladsen Silk Road nu har kørt i en uges tid, er den på ingen måde blevet kedelig.
Under retsmøderne i sidste uge, erklærede forsvareren for den hovedtiltalte, 30-årige Ross Ulbricht, at hans klient er blevet lokket i en fælde, og slet ikke er den person, der under pseudonymet Dread Pirate Roberts har tjent formuer på at være mellemmand mellem cyberpushere og deres kunder.
I stedet borede Ross Ulbrichts forsvarer i, at politiet havde haft søgelyset rettet mod en helt anden person, som dog ikke blev sigtet i sagen. Under tirsdagens retsmøde valgte dommeren overraskende at nedlægge forbud mod forsvarerens antydninger af, at det i virkeligheden var en helt anden person, der var bagmand.
Dommeren erklærede således, at forsvareren skulle stoppe med at få vidner til at pege på andre, de tror kan være skyldige, medmindre vidnerne faktisk har førstehåndsviden om de personer, de peger på.
Afgørelsen betyder også, at en del af forsvarets afhøring af den betjent, der infiltrerede Silk Road, bliver ugyldig. Det skriver flere medier, der refererer fra sagen.
Markedsplads for narko
Silk Road var en slags eBay for hårde stoffer, våben og alskens andre kriminelle sager, og markedspladsen kunne kun nås på det såkaldte mørke net, via anonymitetsbrowseren Tor.
Møntfoden var den diskrete, digitale valuta bitcoin, og hver gang en handel gik igennem på Silk Road, tog Dread Pirate Roberts et gebyr, der med årene gjorde ham hovedrig ejer af en formue, der på et tidspunkt løb op i over en halv milliard kroner.
Ulbricht blev anholdt på sit lokale bibliotek i oktober, 2013 efter at han netop havde åbnet sin computer og var logget ind på en administratorside på Silk Road. Her chattede han med den politimand, der i et år havde infiltreret Silk Road og var trængt helt ind i inderkredsen omkring markedspladsen, hvor ingen dog kendte identiteten på Dread Pirate Roberts.
Troede det var en anden
Betjenten blev afhørt i sidste uge og kunne her fortælle, at sigtekornet i en periode var rettet mod den japansk bosiddende franskfødte Mark Karpeles, der i begyndelsen af 2014 gik konkurs med bitcoinbørsen MtGox under dramatiske omstændigheder. Flere indicier pegede, ifølge betjenten, på et tidspunkt på Karpeles, der i teorien kunne have en interesse i at benytte Silk Road til at pumpe bitcoinprisen op, hvorefter hans egne bitcoins ville blive mere værd. Efterforskningen mod ham blev dog droppet, og sigtekornet i stedet rettet mod Ulbricht.
Den hovedtiltalte Ulbricht nægter sig skyldig, men har under sagen erkendt, at han faktisk skabte Silk Road - men allerede efter kort tid havde han overladt tøjlerne til andre, fordi han selv fandt presset med arbejdet med narkohandelspladsen for voldsomt. Han har dog ikke selv peget på, hvem denne nye Dread Pirate Roberts så var, Ifølge anklageskriftet i sagen, forsøgte Dread Pirate Roberts flere gange at hyre lejemordere til at slå ned på folk, der udgjorde en trussel mod forretningen.
Karpeles er ikke sigtet i sagen, og har tidligere afvist at være involveret i Silk Road. Til gengæld er Karpeles fortsat hovedperson i konkurssagen med MtGox-børsen, hvor brugerne tabte alle deres penge, da børsen kollapsede under mystiske omstændigheder og i en periode helt forsvandt fra nettet uden varsel.
Børskollapset skete blot fire måneder efter at politiet lukkede Silk Road.
http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/dom ... m-netnarko