EternalWheel skrev:
Det er rigtigt at mange dyr kan skelne forskel mellem at dø og at overleve. Det er dog tvivlsomt hvorvidt dyrene gør disse ting bevidst fremfor per instinkt
Måske. Teorien er i det mindste valid

For godt 100 år siden mente videnskabsmænd, at nyfødte børn såmænd slet ikke var andet end maskiner, hvilket de gerne demonstrerede ved at jage skarpe ting ind i dem, mens de tørt og uden følelse berettede til tilskuerne, at det "blot er instinktuelle handlinger". Imens lå barnet og skreg af smerte og panik. Det er mit indtryk, at de fleste zoologer (og moderne forældre) ikke er i tvivl om, at der hos rigtig mange dyr er masser af selvbevidsthed inde bagved.
EternalWheel skrev:
Som mennersker har vi udover vores instinkt for at overleve, en evne til at ræssonere i begreber, udenfor nogen umiddelbar gevinst. Vores instinkter rækker helt ud til ting som ikke eksisterer - vi kan tænke hypotetisk og vi kan benægte vores instinkter.
Dyr leger også, har sex for sjov, og viser ofte en forbløffende evne til at tænke langsigtet, formulerer sociale strategier og fornægte instinkter. Det er tydeligt ved menneskeaberne eksempelvis.
EternalWheel skrev:
Videnskab er skam absolutistisk. Meninger derimod, de svinger. Spørgsmålet er om videnskab forholder sig til realiteten, eller om den forholder sig til menneskers opfattelse af, og iøvrigt, delte meninger omkring.
Nej, videnskab er IKKE absolutistisk. Videnskab er modsat absolutistiske doktriner åben for forandring, ny viden, forkastelse af vores nuværende konklusioner og tilegnelsen af nye teorier. Du må meget gerne tale om, at videnskabelige teorier er mere SIKRE end meninger, og at de typisk tåler en del afprøvning, men det er ikke hvad ordet "absolut" betyder.
Hvad der opfattes som "realiteter" er dybt afhængige af de data og konklusioner der drages - så du kan ikke sige at videnskaben pr. definition beskæftiger sig med "virkeligheden". Videnskab prøver bestemt, men det betyder ikke at en ellers videnskabeligt valid teori ikke i morgen kan forkastes helt.