http://www.irf.dk/dk/publikationer/vejledninger/nedtrapning_af_benzodiazepiner_og_benzodiazepin-lignende_stoffer.htmFaldt lige over de her udtrapningsplaner for div. benzodiazeoiner, og det ser ud til at det er dem de praktiserende læger også bruger. Så hvis man gerne vil stoppe med benzoer, og måske ikke har lyst til at gå til lægen med det i første omgang, så synes jeg helt sikkert at man skulle overveje at prøve at følge en af udtrapningsplanerne.
I linket ovenfor er der nogle PDF filer med de forskellige udtrapningsplaner, så man kan tilpasse den til en selv. Hvordan man gør kommer længere nede i teksten.
Citat:
Nedtrapningsskemaer
IRF har udarbejdet en række nedtrapningsskemaer til brug for lægen i det daglige arbejde med at få patienter ud af afhængighed af benzodiazepiner. Skemaerne skal ses som en forlængelse af IRF’s og APO’s vejledning om Benzodiazepiner i almen praksis (1), som kan hentes på IRF’s hjemmeside eller rekvireres ved henvendelse til IRF.
Skemaerne er fortrinsvis hentet fra et medicinsk forskningsmateriale fra en nedtrapningsklinik for benzodiazepiner i England (2). Desuden er enkelte nedtrapningsskemaer udformet efter de erfaringer, som praktiserende læger og farmaceuter her i landet har fået gennem praktisk arbejde med patienter, der har gennemgået en nedtrapning fra en ofte mangeårig afhængighed af benzodiazepiner (3).
Skemaerne er vejledende og kan aldrig være en facitliste. Der er stor individuel forskel fra patient til patient mht. følsomhed for nedtrapning, og derfor skal der tages individuelt hensyn til hver enkelt patient, når en nedtrapning planlægges.
Generelt kan alle nedtrapninger foregå med det præparat, som den enkelte er i behandling med, når blot nedtrapningen foregår tilpas langsomt, fx 10-20 % reduktion med 1-2 ugers interval.
Se nye nedtrapningsskemaer til direkte nedtrapning - se nederst i dette dokument:
-Alprazolam 1 mg
-Alprazolam 6 mg
-Clonazepam/Rivotril 1,5 mg
-Diazepam 10 mg
-Flunitrazepam 2 mg
Diazepam kan dog være et bedre valg ved nedtrapning og udfasning af et benzodiazepin-forbrug af flere grunde:
-Diazepam er langtidsvirkende og giver en stabil blodkoncentration gennem døgnet
-Diazepam kan indtages blot en gang i døgnet
-Diazepam findes i flere tabletstyrker, der egner sig til at sammensætte en nedtrapningsplan
-Diazepam egner sig til nedtrapning på dosisdispensering
Ved erstatning med diazepam skal man være opmærksom på, at den længere halveringstid medfører, at det tager flere dage at nå steady state, og at patienter kan opleve døsighed ved at have en døgndækkende behandling af diazepam. Det er en balance at finde den rette dosis og nedtrapningsskemaerne giver et bud på, hvad denne dosis kan være.
På grund af diazepams lange halveringstid kan det ikke anbefales at anvende omlægning til diazepam hos personer, der kører bil/har kørekort.
Princippet i erstatning med diazepam er, at man erstatter en dosis lægemiddel (1 tablet) pr. uge med 2 eller 5 mg diazepam. Man bliver således ’stående’ på den samme totale ekvi-effektive diazepamdosis, mens erstatningen finder sted. Den egentlige udfasning af diazepam begynder først, når erstatningen med diazepam er gennemført, og det kan i sig selv tage flere uger.
Mange nedtrapninger ’lander’ ved en diazepam-dosis på 10 mg til aften/nat, og herfra kan man anvende standardnedtrapningen, som er vist i skema 1.
Indholdsfortegnelse
Nedtrapningsskemaer:
Skema 1: Diazepam 10 mg
Skema 2: Flunitrazepam 2 mg
Skema 3: Lorametazepam 1 mg
Skema 4 Nitrazepam 10 mg
Skema 5: Triazolam 0,125 mg
Skema 6: Zaleplon 10 mg
Skema 7: Zolpidem 10 mgSkema 8: Zopiklon 7,5 mg
Skema 9: Zopiklon 15 mg
Skema 10: Alprazolam 6 mg
Skema 11: Bromazepam 9 mg
Skema 12. Clobazam 30 mg
Skema 13: Clonazepam 1,5 mg (udgået)
Skema 14: Lorazepam 6 mg
Skema 15: Oxazepam 45 mg
Oversigt over ekvi-effektive doser og halveringstider













http://www.irf.dk/dk/publikationer/vejledninger/benzodiazepin_nedtrapningsskemaer_til_praktiserende_laeger.htm