Halifaxxx skrev:
Treasure skrev:
Dyr er da nok netop den gruppe, der lever mindst i harmoni, hvis man skal følge din idé. Dyr lever instinktivt, dvs. de er koblet til nogle relativt primitive adfærdsmønstre som de ikke kan bryde.
Ikke i alle tilfælde. Nogle dyr er faktisk i stand til at lege og udtrykke sig kreativt. Delfiner fx. Dette kan ikke siges at være et udtryk for instinkt alene, men må også bunde i en form for selvbevidsthed og fornøjelse ved interaktion med andre væsener. Problemet er bare at de fleste zoologer og adfærdsforskere sætter intelligens lig teknologi. Intelligens defineres udfra hvorvidt en art er i stand til at tilpasse omverdenen til dens behov, i højere tilfælde vh.a. redskaber. Men denne teori er kun holdbar i det omfang, hvor den pågældende dyregruppe er i stand til at gribe om en genstand. Dvs. har hænder eller andre griberedskaber. På havpattedyr kan intelligens derfor ikke defineres på det grundlag, som det gøres hos eksempelvis primater.
På trords af at delfiner ikke har udviklet selv den mest primitive form for teknologi, tyder nyere forskning på at de er utroligt intelligente på andre områder end primater. De er uhyre sociale og selvbevidste til et punkt som strækker sig langt ud over selv dværgchimpansen (Pan paniscus) formåen. I den sammenhæng kan nævnes at dværgchimpansens genetiske profil har mere end 98% tilfælles med den menneskelige.
Der kan derfor ikke siges at være en entydig måde at definere intelligens hos dyr på. Det er rigtigt når du siger at dyrenene er evolutionært forarbejdede til det punkt hvor deres instinkter grundlægger deres adfærd og derved sikrer deres overlevelse. Men udover det tyder alt på at en lang række dyr, er i stand til at tænke udover de rent basale mønstre og derfor udfører hvad der kan betegnes som tilsyneladende irrationel adfærd.
/karma!
Og skal man nu se rent evolutionært på, hvilke dyr der udviser en eller anden form for intelligens, er det bl.a. pga. en stærkt foldet hjernebark. Til trods for at forrige led i menneskets afstamning Homo Sapiens Neanderthalensis havde en større hjernekasse end de nuværende Homo Sapiens Sapiens, så var deres hjernebark ikke lige så stærkt foldet. Det er hovedsageligt sådanne faktorer, der udgør forskellen og man kan så spørge sig selv om tidligere primater, f.eks. de abemennesker vi nedstammer fra, også havde tanker om kollektiv harmoni. Jeg tror selv at det er pga. den menneskelige intelligens og de dele af hjernen der udgør den, som gør os i stand til at være bevidste om vores egen bevidsthed og dermed kan abstrahere fra de instinkter som ellers driver os. Men dermed er det stadig ikke sandt at de tanker og idéer vi har, er sandsynlige eller realistiske. For hvis det var sandt, så skulle andre mere primitive dyr også være en del af denne Gaia og de skulle i princippet have de samme muligheder, rent metafysisk, ligesom mennesket. Men så er vi vel tilbage, hvor man kan spørge sig selv "jamen, hvad er dyr så?" En delfin er et dyr. Det er mennesket også. Og både delfiner og mennesker har et eller andet sted, langt tilbage, den samme stamfader.
Jeg synes det er et svært emne at diskutere, men på en eller anden måde tror jeg at tanken om harmoni på den måde, først opstår når man bliver bevidst om sin egen bevidsthed, hvilket vi mennesker jo er. For først der kan vi sætte vores egen bevidsthed i relation til omverden og perspektivere til andre sider af tilværelsen. Hvis du kan følge mig
