Citat:
»Det er ikke nogen god dag«, siger den yngre hashsælger. Han flytter uroligt rundt på sig foran sin bod i Pusher Street.
Det er tidlig formiddag, og pusheren har lige opdaget, at nogle i nat har stjålet hans lager af hash. 15 kilo til en værdi af cirka 500.000 kroner er forsvundet. Væk.
Lageret var ellers gemt et hemmeligt sted på Christiania. I nærheden af hans bolig. Sikret bag lås og slå, som han siger.
»Der er en, som har luret mig«.
LÆS OGSÅLokale betjente får kaffe på Christiania
Han virker ikke vred eller oprørt over tyveriet, snarere skuffet og rundt på gulvet. Et par kammerater kommer hen til boden og vil høre nyt om tyveriet, de trækker lidt væk og stikker hovederne sammen. Pusheren kommer tilbage og fortæller, at han har en klar fornemmelse af, at tyven er en, som kender ham.
»Det tager et helt år at lave de penge. Nu skal der sælges fem gange så meget for at få det beløb ind igen. Men jeg har prøvet det før«.
Man kan ikke være flink hele tiden
Han er ikke en af storsælgerne i gaden. Han har haft sin egen forretning i nogle år, tjener en god skilling, men bruger ikke pengene på noget ekstravagant, siger han.
»Mit hjem ser sgu meget almindeligt ud«, siger han,
Han deler udsalgsstedet med nogle andre yngre pushere. De aftaler åbningstiderne hen over døgnet imellem sig nærmest fra dag til dag og skiftes til at stå på de forskellige tidspunkter. En af dem starter nogle gange klokken 4 om morgenen. I Pusher Street kan der altid sælges hash.
En ung fyr kommer hen til boden og forsøger at platte sig til lidt kredit og en joint.
LÆS OGSÅPengene vælter ind: En fed dag for sælgerne i Pusher Street
»Jeg kan altså ikke låne dig penge nu. Det kan jeg ikke. Jeg har lige mistet al min hash«, siger pusheren.
Fyren lusker væk igen.
»Nogle af dem er jo gamle bekendte, men man kan jo ikke være flink hele tiden. Ikke lige i dag. Jeg skal lige finde ud af det her«.
Pusheren går lidt afsides for at tale med en kollega om nattens hændelse. Telefonen ringer indimellem med korte beskeder. Der er et alvorligt tyveri, og det rygtes hurtigt. I kulisserne arbejdes der på at få afklaret, hvem der står bag. Pusherens mistanke retter sig et bestemt sted hen, og der er ingen tvivl om, som en af de andre forklarer, at var det sket uden for plankeværket i et rocker- eller banderelateret miljø et eller andet andet sted i København, så havde tyven formentlig fået klippet et par fingre af.
Vi finder ud af det
Men sådan er reaktionen ikke her, understreger pusheren.
»Jeg vil sgu ikke tæske nogen. Jeg vil bare op på hesten igen. Det her er bagsiden af medaljen, det ved alle. Jeg er selvfølgelig ked af det, hvis det er den person, som jeg tror, det er, men det er, hvad man risikerer, når man arbejder i et kriminelt miljø. Der er en risiko for at blive rullet, og man kan jo ikke ligefrem gå til politiet og anmelde det. Det er endnu en god grund til, at vi skal legaliseres, så man kan slippe for det her«, siger han.
Men hvordan vil din leverandør reagere? Du skylder jo penge nu?
»Der sker ikke noget. Min leverandør er lokal, og vi sætter en ny aftale op om en afdragsordning, og så slår han måske også lidt af på prisen. Det er noget, vi finder ud af. På den måde er man også beskyttet af fællesskabet herude. Jeg gad ikke være hashkriminel, hvis ikke det var her. Folk i baglandet kan jo også lide dig, og de vil forsøge at løse problemerne. Men ude i byen er det jo i den slags situationer, at den personfarlige kriminalitet opstår, når folk skylder penge eller slås om territorierne«, forklarer pusheren.
En udrykningssirene nærmer sig ude på gaden uden for Christiania, og pusheren farer op og råber til hjælperen, at han skal være opmærksom.
»Det er bare en ambulance«, melder hjælperen tilbage.
LÆS OGSÅHashpushere vil betale skat
Ifølge Københavns Politi er det et organiseret og ofte voldeligt kriminelt netværk med rocker- eller banderelationer, som leverer hash til markedet i Pusher Street. Men det afviser pusherne.
»Det er en myte, som er svær at slå ihjel, men det er altså sådan, at de rocker-bande-organiserede leverandører kun står for en mindre del af leverancerne«, siger en ældre sælger.
Der er storleverandører på markedet, men der er ofte tale om enkeltpersoner med karakter af forretningsmænd, som ganske vist er ualmindelig godt og profesionelt organiserede, men ikke i nogen grupperinger, hævdes det.
»Det er de jo alt for kloge til. Hvis man er rocker- bande-relateret, kan man være sikker på at have Skats og politiets opmærksomhed og det slipper man sjældent godt fra«.
Der er mange aktører
Nogle af leverandørerne beskrives som ældre mænd, som efterhånden har leveret til markedet gennem mange år.
»Langt de fleste mennesker, som har en fremtid i det her game, er faktisk anstændige mennesker, selv om de er kriminelle, for ellers gider folk ikke handle med dem. Hvis folk er rabiate og opfører sig som en sindssyg tyr, når der er problemer, så går man et andet sted hen og handler, og det er heller ikke noget problem, for der er mange aktører på markedet. Men det er kun her, at det kan lade sig gøre. Ude i byen er handlen bestemt af territorier, og det bliver defineret for dig, hvem du kan handle med«.
Andre leverandører beskrives som lykkeriddere, som tager et par kilo med hjem fra en ferie eller et besøg i hjemlandet. En erfaren pusher forklarer, at både leverandører og sælgere ved, at kriminelt hashsalg er et spil på rouletten. Alle har prøvet at miste noget.
LÆS OGSÅMorten Bødskov: Man skal holde sig fra pusherne
»Man får stjålet for flere hundrede tusinde kroner eller politiet beslaglægger ens lager og man får en dom og en kæmpebøde i retten. I sidste ende mister vi sikkert lige så meget, som vi kunne have betalt i skat. Det er så måske også en grund til, at vi blev legaliseret, så vi kunne aflevere penge til det offentlige og bidrage til at få folk i arbejde«, siger han.
Et par dage efter har pusheren stadig ikke fået sin frastjålne hash tilbage. Den mistanke, han havde, viste sig at være grundløs.
»Det er væk. Sådan er det«, siger han
http://politiken.dk/indland/ECE1986262/ ... af-natten/